Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Színválasztás kisokos – Hogy harmonikus legyen az összhatás

A színeknek ereje van. Hangulatot teremtenek, érzelmeket váltanak ki, az élettelen lakásokból pedig képesek melegséget árasztó otthont varázsolni. Nem véletlenül szerepel a lakberendezési tanácsok legelső és legfontosabb lépései között a színválasztás. Amíg az árnyalatok nem tisztázódnak, nincs értelme tovább haladni. Ennek a legelső lépésnek a megtételében szeretnénk most segítséget nyújtani Neked.

Hiába vásárolsz méregdrága bútorokat, választod a legdivatosabb tapétákat vagy kéred lakberendezésben jártas ismerőseid segítségét, nem leszel elégedett a végeredménnyel, ha nem helyezel kellő hangsúlyt a színválasztásra. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned.

Találd meg a saját színed – Végezz egy kis kutatómunkát!

- Keresgélj bútorboltok vagy lakberendezési magazinok online felületein, és ments le minden olyan képet, amik valami miatt elnyerik a tetszésed.

- Koncentrálj a színekre! Az összeválogatott képek közül töröld azokat, amik esetében tetszett az összhatás, de a színekre fókuszálva azt érzed, hogy nem tudsz velük azonosulni.

- Az otthonos lakásokról gyűjtött, majd színek szerint kiválogatott képeket gyűjtsd egy mappába, és hagyd őket „pihenni”. Néhány nap múlva – tiszta fejjel – lapozd ismét végig a felvételeket, és próbálj egyetlen képet kiválasztani. Ha mindez sikerül, megvan az a vonal, amin érdemes elindulnod (az alábbi esetben például a pasztell színek harmóniája kelt kellemes összhatást).

A képen szereplő Viva sarokkanapét IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

Színválasztásnál segíthetnek az aktuális divatirányzatok

2020 sláger színei között elegáns, pezsgő és természetes árnyalatok egyaránt szerepelnek. A lazúrkék, a mustársárga és a hamvasszürke szinte minden modern, újonnan épült lakásban feltűnik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a te otthonodba is passzolnának, vagy törvényszerűen meg kéne jelenniük. Inspirálódáshoz viszont tökéletesek lehetnek (ha szeretnél többet megtudni 2020 kedvenc színeiről, kattints ide).

Az alábbi szobában két divatos szín (a hamvasszürke és a mustársárga) is markánsan megjelenik, de ahelyett, hogy elnyomnák egymást, kellemes összhangot teremtenek.

A képen szereplő Palermo szekrénysort IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

A 60-30-10-es szabályról hallottál már?

Bizonytalanság esetén egy-egy helyiségben (például a hálószobában) érdemes megfontolnod a 60-30-10-es szabály alkalmazását. Hogy mit jelent mindez? A szoba 60%-ban azt a színt tartalmazza, ami az egész lakásodban dominál, 30%-ban (a bútorokon vagy egy falrészen) jelenjen meg az a kiegészítő árnyalat, ami a főszín mellett gyakran feltűnik, a maradék 10 %-ot pedig tartsd fenn a kísérletezéshez – kisebb kiegészítőkön bátran használj élénk, erőteljes színeket.

Az alábbi esetben például tökéletesen érvényesül a 60-30-10-es szabály:

- a szobában dominálnak a szürke különböző árnyalatai;

- a kék kiegészítő színként megjelenik egy falfelületen, és visszaköszön a függönyön;

- a sárga pedig minimális mennyiségben, de erőteljesen vibrál kisebb felületeken.

A képen szereplő Padva ágykeretet IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

Tartsd szem előtt, hogy a színek iránt érzett kötődésed akár évről-évre is változhat, ezért a pénztárcád szempontjából kedvezőbb, ha az erőteljes színek inkább a könnyen cserélhető, kisebb kiegészítőkön köszönnek csak vissza.

Összhang a színválasztásban

Nem arra kell törekedned, hogy a lakás minden helyiségében ugyanazok a színek jelenjenek meg. Az összhang nem azt jelenti, hogy egyetlen fő színnel és azok árnyalataival kéne játszadoznod. A cél, hogy minden helyiség között legyen meg a kapocs. Ezt úgy tudod elérni, ha leteszed a voksod a pasztell vagy a harsányabb, erőteljesebb színek mellett, és nem kevered őket (pláne nem egy helyiségen belül).

A képen szereplő konyhabútort IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

A bútorok és különböző szövetek (függönyök, szőnyegek és egyéb kiegészítők) színeinek meghatározására sokan csak a falak lemázolása és a padlóburkolatok kiválasztása után gondolnak, pedig épp fordítva célravezető. Ha teljesen át akarsz alakítani egy helyiséget, először a kiegészítők színeit határozd meg. Amikor minden összepasszoló bútor megvan, jöhet a keretet adó fal és járólap megválasztása.

Inspirálódj a Megfizethetőbútor kínálatából!

Bízunk benne, hogy tanácsinkkal megkönnyítettük a döntést, és kész ötletekkel vágsz bele az újesztendőbe. Összefoglalónk zárásaként (és további gondolatébresztőként) lássunk néhány ízlésesen berendezett helyiséget, ahol a barna, a kék és a zöld pasztell színek dominálnak, és amit a Megfizethetőbútor kínálatában szereplő kiegészítőkkel keltettek életre.

A képen szerelő Cango szekrénysort IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

A képen szereplő Larson étkező garnitúrát IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

A képen szereplő Nevada garnitúrát IDE KATTINTVA tudod megrendelni.

További gondolatébresztő ötletekért KATTINTS IDE!