Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Lakberendezési stílusok: 5 tipp a skandináv stílus elsajátításához

Új rovatunkban a manapság legdivatosabb lakberendezési stílusokat vesszük számon. A minimalista otthon fő alappilléreiről már korábbi blogbejegyzésünkben beszámoltunk. Sorozatunk következő részében a skandináv stílus legismertebb jegyeit mutatjuk be, és segítünk elsajátítani a „hygge” életérzést.

De mit is jelent a hygge, a skandináv stílus alapja?

A hygge az, ami a skandináv stílust megkülönbözteti a többi lakberendezési vonulattól. A skandináv stílusú otthon ugyanis csak a legszükségesebb bútorokat és dekorációs elemeket tartalmazza — se többet, se kevesebbet. Mindezt úgy, hogy árad belőle a harmónia, az elegancia, az otthonosság és a kényelem. Pont annyit használnak, amennyire tényleg szükség van. Ez jellemző a színpalettára is. A skandinávok ugyanis a nyugtató, neutrális színeket részesítik előnyben, amelyet fehérrel, szürkével vagy egy kis feketével törnek meg.

Na de ne szaladjunk annyira előre… Haladjunk szépen sorjában, és nézzük meg, mit érdemes szem előtt tartani, ha a skandináv stílus szerint szeretnéd berendezni otthonodat!

Skandináv stílus

Egy kis ismertető…

A skandináv stílus a 20. század elején indult el Svédországban, Dániában, Finnországban, Norvégiában és Izlandon. Az 1950-es években kezdett elhíresülni, különlegessége pedig abban rejlett, hogy tökéletesen ötvözték a minimalizmust a funkcionalitással, amely hozzájárult az egyszerűbb élethez. Ez pedig sokaknak tetszett.

És valóban van valami csoda a skandináv stílusban! Talán a színek, a minimális felszerelés, de mégis otthonos kinézet lehet az oka. Hiszen az időtlen elegancia, a nagyszerűen egyszerű megjelenés könnyen belophatja magát bárki szívébe. Te is szeretnéd ellesni ezt a stílust a skandinávoktól? Akkor ez a cikkünk Neked szól! Olvasd el 5 tippünket, aminek segítségével elérhető a skandináv álomotthon!

Skandináv stílus

Easy II. előszobafal

1. Minimalizmus > Maximalizmus

A skandináv stílus fő alapja, hogy a minőséget, tartósságot és időállóságot előnyben részesíti a mennyiséggel szemben. A fa bútorok azok, amelyek mindezeket tökéletesen ötvözni tudják. Invesztálj be te is ezekbe a termékekbe!

A Megfizethetőbútor kínálatában számos olyan terméket találhatsz, ami ebből az anyagból készült. Vegyük csak példának a Easy II. előszobafalunkat!

Skandináv stílus

Adante előszobafal

2. Ha nem tudsz dönteni, akkor legyen fehér…

A skandináv stílus alapja, hogy négy színnél nem használnak többet. Ezt fontos szem előtt tartanod, amennyiben e szerint a stílus szerint szeretnéd berendezni vagy felújítani az otthonod.

Miért?

Képzeld csak el a hosszú, skandináv teleket, amikor a sötétség uralkodik. A lakberendezők fő célja, hogy ezeken a területeken ellensúlyozzák a „borús hangulatot”. Ezért világos, ragyogó színeket, valamint nyitott és funkcionális tereket használnak a legjobb hatás érdekében.

Éppen ezért jó, hogy ha te is a fehérre, valamint a világosabb árnyalatokra hagyatkozol! Ez azért is lehet megfelelő, mert ezek a színek jobban reflektálják a természetes fényt, amely még jobban hozzájárul ahhoz a bizonyos hygge, harmonikus életérzéshez.

Skandináv stílus

Roy szekrénysor

3. Multifunkcionális bútorok

A skandináv stílus alapja valóban az, hogy a kevesebb (néha) több. És azok, amik már megvannak legyenek hasznosak. Erre kiválóak lehetnek a multifunkcionális bútorok, amelyek több mindenre használhatóak. Vegyük csak példának Roy szekrénysorunkat! A TV állványként vagy polcként is kiválóan alkalmazható bútor színének köszönhetően tökéletesen beillik egy skandináv stílusú nappaliba.

Skandináv stílus

4. Legyen kényelmes!

Valószínűleg már Te is rosszul leszel a hygge szótól a cikk végére, de csak ismételni tudjuk magunkat: a skandinávok tényleg komolyan veszik a kényelmességet. Ezt pedig nem is lehet jobban tükrözni, mint bolyhos párnákkal, rétegezéssel, valamint különféle takarókkal. Ne hagyd ki ezt az otthonodból Te sem!

Érdekesség:

Tudtad, hogy Dániában több gyertyát gyújtanak, mint bárhol máshol Európában? Az év nagy részében sötétség uralkodik náluk, erre pedig kiváló megoldás lehet egy kis fény. A gyertya ugyanis melegségével képes megváltoztatni a szoba enteriőrjét. Ha ezt mesterséges fénnyel kombinálod, akkor pedig még jobban fokozhatod a hatást. A skandináv stílus kedvelője vagy? Ne felejts el játszani a fénnyel!

Egy jó sorozat, takaró, kényelmesség és gyertya... adott a tökéletes este!

Skandináv stílus

K402 étkező Albon asztallal

5. Kapcsolódj a természettel!

Vedd fontolóra, hogy zöld növényekkel, valamint színes virágokkal díszítsd a skandináv stílusú otthonodat! Ezek ugyanis nagymértékben fel tudják dobni a letisztultabb, világosabb színeket, és tökéletes harmóniát képesek teremteni a fából készült bútorokkal.

A Megfizethetőbútor kínálatában számos skandináv stílus ihlette termék érhető el, amelynek segítségével Te is könnyen berendezheted a hygge otthont. Akár konyháról, hálószobáról vagy nappaliról van szó, nálunk mindent megtalálsz. Tekintsd meg elérhető bútorainkat itt!