Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre!

Az étkezőasztal minden lakásban központi szerepet játszik. A családi és baráti összejövetelek egyik elengedhetetlen kelléke. Nélküle nem telnének meg az éhes szájak ízletes falatokkal, nem kerülnének felszínre tanulságos vagy szórakoztató beszédtémák, és nem teremtődne meg az a bizonyos légkör, ami egy jól sikerült délutánnak vagy estének elengedhetetlen kelléke. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy az étkezőasztal megvásárlását nem szabad elkapkodnod…

…a kiválasztási folyamatot pedig három fontos kérdés mentén érdemes lezongoráznod: mekkora, milyen formájú és milyen anyagú legyen a bútordarab? Ha ezekre megtalálod a választ, több mint valószínű, hogy az ideális étkezőasztal kerül a lakásodba.

Tarts velünk, és találd meg a lakásod adottságaihoz, a pénztárcád méretéhez és az igényeidhez passzoló bútordarabot!

1. Milyen méretű legyen az étkezőasztal?

Hiába szeretsz bele egy kiegészítőbe, ha a méretei nem megfelelőek. A kiszemelt étkezőasztalnak passzolnia kell a tér adottságaihoz, a választásnál figyelembe kell venned, hogy pontosan hány embernek szeretnél helyet biztosítani, és nem szabad megfeledkezned a kényelmi szempontról sem.

75-80 centiméter. Ez legyen az etalon. Ennél alacsonyabb asztalt nem érdemes választanod. Az ideális ülőmagasság körülbelül 45 centiméter, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az említett méretben gondolkodj. A Calgary asztal például 76 centiméteres magasságával, vékony lapos, döntött lábas kialakításával épp ideális választás lehet.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

Amennyiben szűkös a tér, ahova az asztalt helyezni szeretnéd, nyugodtan gondolkodj bővíthető kialakításban (erről részletesebben ide kattintva olvashatsz). Egy 4 fős étkezőasztalt akár 8 személyesre is szélesíthetsz, így csak akkor kell kihasználnod konyhád maximális helykínálatát, amikor arra tényleg szükséged van. Ha kedveled a hagyományos megjelenésű kiegészítőket, az Anton étkezőasztalt ajánljuk a figyelmedbe: 4 stabil láb, 1 masszív asztallap, 200 centiméteresre bővíthető hasznos felület. Közös étkezésekhez, tésztanyújtáshoz vagy akár nagyméretű puzzle-ök kirakásához is elegendő helyet kínál.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

Amikor a méretekről beszélünk, az asztal magassága mellett még két fontos számot érdemes észben tartanod: a kényelmes étkezéshez egy embernek körülbelül 60 centiméter széles helyre van szüksége, a székek kihúzásához pedig a faltól legalább 90 centimétert érdemes biztosítanod.

2. Milyen formájú legyen az étkezőasztal?

Kényelem vagy praktikum? A forma kiválasztásánál az alábbi két szempontot szinte biztosan ütköztetned kell – ezek ugyanis ritkán járnak kéz a kézben. Ami kényelmes, az nem mindig praktikus vagy esztétikus, és fordítva.

A kör vagy ovális (esetleg szabálytalan) alakú étkezőasztalok általában kellemesebb, otthonosabb benyomást keltenek. Egy nagyobb társaság kényelmesebben elfér körülöttük, és a beszélgetésnek is jót tesz, ha a résztvevők látják egymást. A Larson asztal szabálytalan széleivel olyan hatást kelt, mintha becsempésztél volna egy darabka természetet az étkeződbe, a Morgan asztal pedig megteremti a lehetőségét, hogy a társaság minden tagja láthassa egymást.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

A szögletes asztalok kevesebb helyet foglalnak – praktikusabban használják ki a teret, hiszen jobban illeszkednek a szögletes falak mellé. Ami azonban hátrány lehet, hogy ennél a kialakításnál az egymástól távolabb ülő emberek nem biztos, hogy megtalálják a szemkontaktust. A robosztus Halifax asztal szögletesebb vonalainak köszönhetően belesimul a modern terekbe, és akár 6 ember számára is helyet tud biztosítani.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

3. Milyen alapanyagból készüljön az étkezőasztal?

A harmadik szempont, amit érdemes alaposan körüljárnod, hogy milyen legyen a felület? Manapság már számos lehetőség közül választhatsz. Mi most a három legnépszerűbbet szeretnénk megemlíteni.

Az üvegasztalok elsősorban a modern étkezőkben mutatnak jól. A meleg edények és a kiboruló ételek nem jelentenek számukra problémát, az ujjlenyomatok megjelenésére viszont fel kell készülnöd, ha ezt a típust választod – a Finley asztalt éppen ezért akkor ajánljuk, ha a gyerkőcök már nagyobbak.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

A tömörfából kialakított bútorok eleganciát és kifogástalan minőséget képviselnek. Ha egy életre szóló társat keresel magadnak, a Stefano asztalt érdemes szemügyre venned (arról azonban nem szabad megfeledkezned, hogy egy társ folyamatos törődést igényel: ha nem ápolod megfelelően, foltossá és karcossá válhat).

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

A laminált felületű étkezőasztalok hasonló hatást sugallnak, mint tömörfából készült társaik, súlyuk azonban könnyebb, felületük kevésbé sérülékeny, áruk pedig kedvezőbb. A Toristo asztal légies megjelenésével és enyhén legömbölyített, fémpánttal körülölelt lapjával a kisgyermekes családok számára lehet megfelelő választás, a Colorado asztal ovális formájával és akár 160 centiméteresre bővíthető asztallapjával pedig a családi összejövetelekhez és a baráti beszélgetésekhez szolgálhat ideális társként.

Étkezőasztal vásárlás – Segítünk választ találni a 3 legfontosabb kérdésre! - megfizethetobutor

Bízunk benne, hogy sikerült olyan bútort találnod, ami minden szempontból megfelel az elvárásaidnak. Természetesen akkor sincs gond, ha még nem volt meg az a bizonyos szikra. A Megfizethetőbútor kínálatában közel 50 étkezőasztal várja, hogy alaposabban szemügyre vedd. KATTINTS IDE!