Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Matrac a pihentető alvásért

Matrac a pihentető alvásért

Matrac
Dekbed takaró

A rossz alvás komoly egészségügyi problémákat rejt magában, tünetei a hátfájástól és lumbágótól elkezdve az elhízáson és magas vérnyomáson át a memória zavarokig terjedhetnek. A pihentető és egészséges alvásnak számos feltétele van, az azonban bizonyos, hogy megfelelő matrac nélkül szinte lehetetlen megvalósítani.

Calypso Matrac
Calypso matrac

A matracválasztás szempontjai:

Testsúlyunk és testalkatunk, megszokott alvási helyzetünk és esetleges egészségügyi bántalmaink határozzák majd meg, milyen matrac lesz képes a leghatékonyabban tehermentesíteni gerincoszlopunk csigolyáit és más „alkatrészeit” (izmok, inak, ínszalagok), vagyis melyik biztosít kényelmes és regeneráló pihenést. Általánosságban elmondható, hogy az erősebb testalkatú, illetve átlagosnál nagyobb testsúlyú embereknek a viszonylag keményebb (de nem túlzottan merev!) felületű ágybetétek a legjobbak, velük szemben az átlagos testfelépítésű és tömegű emberek félkemény matracon pihenhetik ki hatékonyan mindennapi fáradalmaikat.

Duo matrac
Duo matrac

Mivel a különféle alvópózok más és más terhelést jelenthetnek a testrészeknek, az sem mindegy, hogy jobb oldalunkon vagy éppen tengeri csillag pózban hajtjuk álomra fejünket. A két legegészségesebb alváshelyzet a háton alvás, illetve az oldalt fekvés – gerincünk a hason alvást szereti legkevésbé, ekkor van a gerincoszlop kitéve a legnagyobb terhelésnek. Háton fekvéskor a legelenyészőbb a terhelés a gerinc csigolyáin, ezért a keményebb félkemény felületű ágybetétek is megfelelhetnek a célnak (a nagyon keményet a lumbális gerincszakasz deformálódása miatt ennél is célszerű azonban elkerülni). Oldalt alváskor viszont „kötelezőek” a félkemény matracok, melyek az úgynevezett kiugró testrészeknek (a csípő és a váll) megfelelő támaszt adnak, azzal hogy pontosan testünk formájához idomulnak.

Memory gold matrac
Memory gold matrac

A habmatracok közül a memory és hideghab matracok érdemelnek említést. A memory hab a legkomfortosabb alapanyagok közé tartozik (bár kétségtelen hátránya a szellőzés szinte teljes hiánya), melynek mára méltó vetélytársa lett a kiválóan variálható hideghab. A habmatracoknál a kényelmet és tartósságot befolyásoló legfontosabb tényező a keménység és a habsűrűség.

Az előbbiekhez hasonlóan a latex matracok is szép álmokat kínálhatnak, ha lehet válasszunk olyat, melynek magas a természetes anyag tartalma, ugyanis erre hatványozottabban érvényesek a kedvező tulajdonságok.