Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Közeleg az iskolakezdés - Így alakítható ki az ideális tanulósarok

Szeptember 1-jén kezdetét veszi a 2020/2021-es tanév. Arról viszont egyelőre még keveset tudni, hogy az oktatás hagyományos vagy digitális formában folytatódik-e tovább. Bárhogyan is alakul, az iskolakezdéshez minden gyerkőcnek szüksége van néhány alapvető kiegészítőre. Ha pedig minden az elmúlt tanév végén megszokott módon indul újra, érdemes még körültekintőbben végig gondolnunk, hogyan alakítsuk ki a tanulósarkot.

Szülőként mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy fizikailag és lelkileg is biztosítsuk gyermekünk számára a tanuláshoz szükséges feltételeket. Ezekre ugyanis nem csak az iskolában, hanem otthon is szüksége van. Vegyük sorra, hogy mi mindenre érdemes odafigyelnünk, amikor tanulósarkot alakítunk ki.

Az ideális szék

Amikor széket választunk, az egyik legfontosabb szempont, hogy állítható magasságú legyen. Így biztosíthatjuk, hogy a gyermek folyamatos növekedése ellenére mindig leérjen a talpa, és ideális szögben hajlíthassa be a térdeit. Azoknál a fiataloknál, akik már akár több órát is eltöltenek az asztal előtt ülve, oda kell figyelni a derék megtámasztásra, valamint a könyökpihentetőknek is szerepük van a kényelmes üléspozíció felvételében.

A Toby forgószéket 6-tól 10 éves korig, a Timmy forgószéket 11-14 éves kor között, a Nody és Lotus forgószékeket pedig 15 éves kor feletti – hosszú időn keresztül az íróasztal előtt tartózkodó – gyermekek számára ajánljuk (a Lotus szék kivételével mindegyik ülőalkalmatosság több színben is megrendelhető).

A megfelelő üléspozíció beállítása:

  • A monitor a gyermek arcától legalább 50 centiméterre, szemmagasságban helyezkedjen el.
  • Az alkar és a felkar 90 fokos szöget bezárva pihenjen az íróasztalon.
  • A derék stabilan legyen megtámasztva.
  • A szék ülőmagassága igazodjon a gyermek lábainak a méreteihez (kb. 40-50 cm legyen).
  • Amennyiben szükséges, helyezzünk támasztékot a lábak alá.

Az ideális asztal

A gyerkőc méreteihez passzoló magasságot a szék segítségével lehetőségünk van beállítani. Az asztal kiválasztásánál leginkább a hasznos munkaterület mérete alapján érdemes döntést hoznunk. Azt javasoljuk, hogy az asztal lapja legalább 1 méter széles és 50-60 cm mély legyen, hogy a gyermek korától és méreteitől függetlenül, hosszú időn keresztül alkalmas legyen a feladatok elvégzésére.

A Bali íróasztal játékos megjelenése miatt az általános iskolásoknak, a Toli és Zyra íróasztalok jól pakolhatóságuknak köszönhetően a középiskolásoknak, a Dodo íróasztal pedig letisztult megjelenéséből fakadóan az egyetemisták számára lehet megfelelő választás.

Az ideális világítás

A tanulósarkot kizárólag olyan helyiségben érdemes kialakítani, ami rendelkezik legalább egy nagyméretű ablakkal. A természetes fény elengedhetetlen része a hatékony munkavégzésnek. Nem terheli meg a szemet, elősegíti a gondolkodást, ráadásul a villanyok kapcsolgatásának mellőzésével az áramfogyasztáson is spórolhatunk.

Mivel a téli hónapokban délután 4-5 óra körül már lemegy a Nap, a házi feladatok elvégzése pedig sötétben történik, egy jó minőségű asztali lámpáról sem szabad megfeledkezni.

Az ideális szín

  • A színek stimulálják az érzékelést, és hozzájárulnak az információk rögzítéséhez.
  • Inspirálják a kreativitást, tehát segítenek az új ötletek megszületésében.
  • A föld színek nyugalmat árasztanak, ezáltal pedig elősegítik a koncentrációt.

Az agyi tevékenység növeléséhez a piros és a sárga árnyalatok járulhatnak hozzá, a relaxációt pedig a zöld és a kék színek biztosíthatják a fejlődő szervezet számára. A tanulósarok falainak lefestésekor és a bútordarabok kiválasztásakor nem csak a kedvenc színeket, hanem az imént említett tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni!

Egyéb jó tanácsok

  • A szobában csak olyan tárgyak és eszközök legyenek, amik nem vonják el a gyermek figyelmét a tanulásról.
  • Figyeljünk oda, hogy mindig rend legyen a szobában, ugyanis erre is szükség van a koncentrációhoz.
  • Szerezzünk be iratrendező és gumis mappákat a papírlapok rendszerezéséhez és tárolásához.
  • Helyezzünk el egy parafatáblát valamelyik falrészen, amin a legfontosabb teendők mindig szeme előtt lehetnek.

Sokan hosszú távban gondolkodnak, és szeretnének olyan bútorokat vásárolni, amik kisgyermekkortól egészen a tinédzser évekig használhatók maradnak. Ebben az esetben a Kinder gyerekszoba összeállítás lehet a telitalálat választás. Letisztult megjelenésének köszönhetően egy színes gyermekszobában és egy középiskolába készülő fiatal felnőtt lakrészében is jól mutat.

Tanulósarok - A hatékony tanulás alapfeltétele

Az otthoni tanulás manapság már egy stabil internetkapcsolat és számítógép nélkül szinte elképzelhetetlen – akár a házi feladatok elkészítéséről, akár digitális oktatásról van szó. Ezek viszont csak a minimális feltételek. A hatékony tanuláshoz egy gerincbarát székre, egy ideális méretekkel rendelkező asztalra, természetes fényre, nyugodt körülményekre, valamint egy gondolkodást és koncentrációt elősegítő helyiségre is szükség van. Egy tanulósarok kialakításakor ezeket mind-mind figyelembe kell venni!

Bízunk benne, hogy sikerül hasznosítani a tanácsainkat, és a gyerkőc is elégedett lesz a végeredménnyel. Nem találtad meg, amit keresel? A teljes ifjúsági bútorkínálatunkat IDE KATTINTVA tekintheted meg.