Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
5 hasznos trükk kis konyhák kialakításához

Bizony sokunknak sokkal kisebb helyen kell kialakítanunk egy praktikus, mégis látványos, az otthonunk egészéhez illő főzésre szánt felületet. Az átgondolt tervezés nagyon fontos, különösen a kis konyhák esetén, a jól kézre álló tároló és feldolgozó helyekkel szűkebb terekben is öröm a főzés.

A kis konyhák öt parancsolata:

1. Megfelelően átgondolt elrendezés

Még a kis alapterületű konyhák esetén is nagyon fontos, hogy a munkafolyamatok sorrendje helyesen kövesse egymást. A tárolás (hűtőszekrény is), mosogatás (tisztítás), feldolgozás, sütés-főzés, tálalás sorrendjétől ha lehet, ne térjünk el. Így pl. nem kerül egymás mellé a hideg hűtésért felelős rész és a meleg sütő sem, hogy egymást gyengítse, extra áramot pazarolva.

Gondoljunk a tervezés során a nap mint nap használatos konyhai kisgépek helyszükségletére is, mint amilyen a vízforraló, kávéfőző, kenyérpirító stb.

2. Fehér, vagy világos színek

Ezekkel a színekkel optikailag tágítjuk a teret, a helyiség nagyobbnak és tágasabbnak tűnik, mint a sötét bútorokkal berendezett.

Nehéz tisztítani a fehéret? Jobban meglátszik rajta minden kosz? Nos, nem nehezebb a takarítása mint más színeké, sőt előbb észrevenni rajta a piszkot, ami egy konyha esetében nagyon fontos. Megsúgom, a nagyon sötéten viszont minden vízcsepp meglátszik, így ebből a szempontból az sem jobb.

3. Fények, megfelelő megvilágítás

A napfényes és lámpákkal jól megvilágított konyha a világossága okán is nagyobbnak hat, az általános mennyezeti világítás mellett a munkafolyamatokat extra cél fényekkel is világítsuk meg.

4. Csillogó felületek

Kerüljük a mennyezetig csempézést, csak a felfröccsenés lehetséges helyein védjük a falat a piszoktól. A fali csempék remek alternatívái a fali panelek, az üveg lapok, melyek könnyen tisztíthatóak, és nagyon modern megjelenésüek. Csillogásuk nagyon légiessé teszi a felületet.

5. Nyitott terek

A 22-es csapdája, hogy a kevésbé beépített konyha nagyobbnak hat, pedig éppen a kis helyeken lenne fontos minden lehetséges hely tárolóvá alakítása. Mégis azt javasolom, inkább gondosan válasszuk ki azt a néhány konyhai edényt, eszközt és alapanyagot, amit rendszeresen használunk, így a rend is nagyobb lesz és beérjük kevesebb tárolási lehetőséggel.

A tér nyitottsága nagyban függ a felső szekrények számától. Ha ezeket a teret összenyomó monstrumokat nyitott, a falon szinte lebegő polcokkal helyettesítjük, meglepően menő és légies lesz a végeredmény. A nyitott polc előnye, hogy könnyebb le- és felpakolni rá, nagyon dekoratív is lehet ha szépen rendezzük a tárgyait, viszont jobban zsírosodik, porosodik rajta minden és időnként még akkor is el kell mosnunk az itt tároltakat, ha nem használtuk. Szóval menő, az igaz, de a praktikusság rovására.