Add meg irányítószámod, hogy a szállítási időt pontosan meg tudjuk határozni!

Irányítószám
Iskolakezdés

Amennyiben a szoba mérete megengedi, alakítsunk ki külön részeket a különböző tevékenységeknek, a tanulósaroknak, a játék terének és a pihenésnek. Ezt megtehetjük textilekkel, hangulatos szőnyeggel, az adott falrész stílusos átfestésével, vagy akár az ágy, mint térválasztó elhelyezésével. Egy gyerekszobában elképesztő mennyiségű kütyü, játék, az éppen aktuális gyűjtőmánia példányai és egyéb kincsek halmozódhatnak fel, tulajdonosuk természetesen minden darabhoz ragaszkodik, elhelyezésüket azonban nekünk kell okosan megoldanunk. Rendszerezésükhöz válasszunk praktikus tárolókat: ágy alá helyezhető görgős ládák, fali polcok, tárolós puffok, kisszekrények, színes térelválasztók segítségével fenntartható a rend, a harmónia, és talán csemeténket is könnyebben rábírhatjuk a rendrakásra.

Fények és színek:

A gyerekek szobafalát érdemesebb pasztellszínnel kifesteni, nem biztos, hogy szerencsés valamely erősebb, vibráló, stimuláló színben gondolkodni, inkább a lágyabb, megnyugtató árnyalatokkal kísérletezzünk, amelyeket persze fel lehet dobni a kedvenc mesefigura képével, vagy csak egy falrész erősebb színű festésével. A világítás megtervezése szintén odafigyelést igényel, a mennyezeti lámpa mellett az íróasztalon, ágy mellet elhelyezett olvasólámpa, illetve az éjszakai jelzőfények elhelyezéséről az összhang és a praktikum jegyében gondoskodjunk.

Pihenés és játék:

 

Az emeletes vagy a helytakarékos - alul kihúzható, így két fekvőhelyes ágy igazán jó választás lehet a kisebb, illetve nagyobbacska gyermekek számára. Utóbbi különösen akkor praktikus, ha a szobán testvérpár osztozik, de a barátok fogadásakor is jó szolgálatot tehet, míg egy hangulatos emeletes ágy, különösen a csúszdás változatok, a pihenés és a szórakozás lehetőségét is magukban hordozzák, nem beszélve az emelet alatt kialakítható játékkuckó vagy pakoló tér hasznáról.

Tanulósarok

Az iskolások számára elengedhetetlen az otthoni tanuláshoz, leckeíráshoz egy jól elkülönített „munkaterület”, a megfelelő íróasztallal, székkel, olvasólámpával, esetleg fiókos konténerrel a könyvek, füzetek, iskolaszerek tárolására. Érdemes először a széket kiválasztani, amely legyen állítható magasságú, lehetőleg jól szellőző kárpittal ellátott és kényelmes. Az ideális az, ha a székben ülve a talpak a talajon helyezkednek el, míg a lábszár és a combok kilencven fokos szöget zárnak be, a derék pedig a széktámla alsó részéhez támaszkodik. A forgószék közül választhatunk görgős kivitelezésűt, de kisebb gyermekeknél talán jobb a csillaglábra szerelhető, úgynevezett „tappancsos”, fix megoldás, amelyet bizonyos modelleknél pluszban is megvásárolhatunk, és igény szerint cserélhetünk a görgőkkel. Kamaszkorú fiatalok számára már vásárolhatunk nagyobb, felnőtt forgószéket is, amelyek kinézetükben fiatalosak, divatosak, de méreteik okán megfelelőek ennek a korosztálynak.

 

A szék kiválasztását követően válasszunk íróasztalt. A forgószék megfelelő beállítását követően meghatározhatjuk az íróasztal magasságát, mely esetben lényeges, hogy egyenes derékkal a székben ülve az alkarok kényelmes támaszt kapjanak az asztallapon. Ennek alapján előzetesen mérjük fel a szükséges ülőmagasságot, az asztallap magasságát, amelyek megfelelőek a gyerek testmagasságához és alkatához. Ha pedig hosszabb távon gondolkodunk, érdemes állítható magasságú és dönthető asztallapú íróasztalt beszerezni, amely egy jó darabig kiszolgálja a növekedő gyermek igényeit. Nem utolsó sorban pedig ügyeljünk a biztonságra is, lehetőleg lekerekített sarkú, vagy élvédővel ellátott asztalra szavazzunk.

A szoba berendezésénél vonjuk be gyermekünket is a folyamatokba, hallgassuk meg az igényeit, ugyanakkor igyekezzünk az ésszerűség határain belül maradva levezényelni a gyerekbirodalom kialakítását, hogy a végeredmény mindenki örömét szolgálja.